Tortumlu Amcanın Erzurum Şivesi ile Dediği Gibi “Ardahan’da Ağeç Olermici”
Bugün haberlere düştü. Ardahan Üniversitesine 200 kişi başvurmuş.
Yazımın sonunda konuyu buraya bağlayacağım.
Önce şu Tortumlu amcanın Erzurum şivesi ile dediği “Ardahan’da Ağeç olermici” (Türkçesi: Ardahan’da Ağaç Yetişiyor mu ki) hikayesini anlatayım.
Erzurum’un ilçesi olan Tortum’u çoğumuz biliriz. Özelikle Tortum, Narman, Oltu, Uzundere hattında kalan ilçeler, nispeten Erzurum ve diğer ilçelerine göre, hatta Ardahan ve Kars’a göre daha sıcaktır. Sıcak iklimin getirdiği avantajla, bu yörelerde tarım oldukça yaygın ve elverişlidir. Nitekim bu bölgelerde her türlü meyve ağacı olup, fevkalade ürün elde edilmektedir. Dolayısıyla bir çok çiftçi yada üretici, elde ettikleri ürünleri yol kenarında kurdukları tezgahlarda satmaktadırlar. Bende zaman zaman Erzurum’a seyahat ederken söz konusu bu tezgahlardan alış-veriş yaparım. Bir gün yine, yol kenarında meyve sebze almak için yaşlı bir amcanın tezgahının önünde durdum. Tezgahtan, bir taraftan almak istediğim meyve sebzeleri poşetlerken, bir taraftan da amca ile sohbete başladım
-Ben: Amca nasılsın
-Amca: Sağol yecenim
-Ben: Bahçemde meyve ağaçları var ama iyi olgunlaşmıyor. Ne yapmalıyım ?
-Amca: Çok güzel. Nerelisen
-Ben: Ardahanlıyım
-Amca: Ardahan’da ağeç olermici
Tortumlu amca her ne kadar soğuktan kolay kolay ağaç meyve vermez demeye getirdiyse de, işin özünde “Ardahan’dan bir şey olmaz” demeye getirmiş. Bence tamda kitabın ortasını konuşmuş.
Evet kıymetli dostlarım.
Hiç bu kadar umutsuz konuşmazdım ama, maalesef gün geçtikçe “Ardahan’dan bir şey olmaz” ı yaşadıkça öğreniyoruz.
Buna örnekler çok ama, ben kısaca iki örnek vermek istiyorum. Spor kulübümüze ait olan web sayfamızı ve sosyal medya platformlarımızı takip edenler bilir, bir ay boyunca hemen hemen her gün futbolcu seçmeleri var diye duyuru yaptık. Bu nedenle seçmelerin yapılacağı tarihten günler öncesinden stadı kullanacağımıza dair spor il müdürlüğüne dilekçe vermiştik. Ancak Spor il müdürlüğü programımıza yarım gün kala stadı bize değil de sığır yetiştiricilerine tahsisi ettiğini bildirmesi üzerine adeta organizasyonumuzu sabote etmiştir. Yani Spor il müdürlüğü sporcuları sığırcılara tercih etmiştir.
Buna rağmen seçmelerimizi belirttiğimiz tarihten bir gün sonra yaptık.
Yaptık yapmasına ama, ne yazık ki 150 bin (ilçelerle beraber) nüfuslu bir ilde sporcu olmak isteyenlerin sayısı sadece on üç.
Evet kıymetli dostlarım.
Sadece bu iki örnek bile “Ardahan’dan bir şey olmaz” ın haklı serzenişi.
Yani kısacası,
Spor il müdürlüğünün sporcuları sığırcılara tercih etmesinin, koca bir şehirde sadece 13 kişinin sporcu olmak istemesinin yanında üniversiteye 200 kişinin baş vurması çok bile.