Katma değer vergisi oranları ve sık sık değiştirilen konut teslimlerine uygulanacak katma değer vergisi oranları da yeniden belirlendi. İktidar yazılı ve görsel basında katma değer vergisi oranlarının indirildiği algısını yaratıyor. Cumhurbaşkanı Kararı ile katma değer vergisi oranlarında artan da var indirilen de. Ancak, yeni oranlarla indirim mi yoksa bindirim mi yapıldı? Konut alacaklarla, konut imal ve inşa edenlere AKP’nin adeta 1 Nisan Şakası yapıldı!
KONUTTA KDV ORANI %1’DEN %8 ÇIKTI
29 Mart’ta yürürlüğe giren Cumhurbaşkanı Kararı ile konutların net alanının 150 m2’ye kadar olan kısmı için katma değer vergisi oran %1’den %8’e çıkarıldı. Böylece konut alacak yurttaşlar fazla vergi ödeyeceklerdir.
Lüks ve 150 m2’den büyük konut alıcıları yararına bir düzenleme yapılmaktadır. 150 M2’den büyük konutların 150 m2’ye isabet eden kısmı için katma değer vergisi %8 indirimli, aşan kısmı için ise %18 oranında katma değer vergisi ödenmesi ödeyecekler.
Ancak, eskiden beri olduğu gibi, 6306 sayılı Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Hakkında Kanun kapsamında rezerv yapı alanı ve riskli alan olarak belirlenen yerler, yani halk arasında kentsel dönüşüm projeleri konutlarına katma değer vergisi oran %1 olarak uygulamaya devam edilecektir.
Aynı şekilde bu konutları için yukarıda olduğu gibi 150 m2’yi aşan konutların 150 m2’ye isabet eden değeri için %1, aşan kısmı için ise %18 oranında katma değer vergisi hesaplanacaktır.
Kararın yürürlüğe girdiği tarihten önce yapı ruhsatı alınmış veya kamu kurum ve kuruluşları ile bunların iştirakleri tarafından ihalesi yapılmış projeler kapsamında inşa edilen konutlar için eski uygulamaya yani %1, %8 oranları uygulanacaktır.
1 Nisan 2022 tarihinden sonra alınacak yapı ruhsatı kamu kuruluşları ile bunların iştirakleri tarafından ihalesi yapılan projeler için daha önce Büyük Şehirler Belediyeleri sınırları içinde bulunan arsa metrekare değerlerinin katma değer vergisi oranının belirlenmesinden bir önemi kalmamış olmaktadır.
Gelir İdaresi ’nın Katma Vergı̇sı̇ Genel Uygulama nde Daı̇r 41 Seri Teblı̇ğ Taslağı’nda verilen konu ile ilgili aşağıdaki açıklayıcı iki örneği aynen buraya alıyorum.