6100 sayılı Hukuk başlayıp 31 ’ta sona ereceği,
-
Yeni adli yılın 1 Eylül’de başlayacağı,
-
Aynı Kanunun 204 maddesinde ‘adli tatile tabi olan dava ve işlerde, bu Kanunun tayin ettiği sürelerin bitmesi tatil zamanına rastlarsa, bu süreler ayrıca bir karara gerek olmaksızın adli tatilin bittiği günden itibaren bir hafta uzatılmış sayılacağı,
-
Aynı şekilde İdari Yargılama Usulü Hakkındaki Kanunun 8/3’nci maddesinde de; ‘’ Kanunda yazılı sürelerin bitmesi çalışmaya ara verme zamanına rastlarsa bu süreler, ara vermenin sona erdiği günü izleyen tarihten itibaren 7 gün uzamış sayılacağı,
Şeklinde düzenlemeler yapılmıştır.
Yukarıya alınan Kanuni düzenlemelere göre; vergi, idare, bölge idare ve Danıştay’da süreleri çalışmaya ara verme yani adli tatile rastlayan süreler 7 Eylül 2022 akşamına kadar uzamış olmaktadır.
NÖBETÇİ MAHKEMELERİN YAPACAĞI İŞLER VE ÇALIŞMAYA ARA VEREMEYECEK MAHKEMELER
İdari yargılama Usulü Kanunu’nun; “Çalışmaya Ara Verme” başlıklı 61. Maddesi; Bölge idare, idare ve vergi mahkemeleri her yıl 1 Eylülde başlamak üzere, 20 Temmuz'dan 31 Ağustos'a kadar çalışmaya ara verirler. Ancak, yargı çevresine dahil olduğu bölge idare mahkemesinin bulunduğu il merkezi dışında kalan ve sadece bir idare veya bir vergi mahkemesi bulunan yerlerdeki idari yargı mercileri çalışmaya ara vermeden yararlanamazlar.” şeklindedir.
İdare, vergi ve bölge idare mahkemeleri ile Danıştay’da adli tatil süresince yargısal faaliyetlerin sürdürmesi için ara verme süresi içinde; bölge idare mahkemesi başkanının önerisi üzerine, Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulunca, her bölge idare mahkemesi merkezinde idare ve vergi mahkemesi başkan ve üyeleri arasından görevlendirilecek üç hâkimin katıldığı bir nöbetçi mahkeme kurulur. Nöbetçi kalanlardan en kıdemli başkan, yoksa en kıdemli üye nöbetçi mahkemenin başkanlığını yapar.
İdari Yargılama Usulü Kanunu’nun 62’nci maddesi kapsamında da nöbetçi mahkemenin yapabileceği işler aşağıda sıralanmıştır.
-
Yürütmenin durdurulması işlemleri adli tatilde de yapılabilir. İdari eylem veya işlemin yürümesinin durdurulması için adli tatilin sona ermesi beklenmeden karar verilebilir.
-
Kanun hükmü gereğince belirli süre içerisinde yani acil hallerde karara bağlanması gereken işlemler için de çalışmaya ara verme süresinin bitmesi beklenmez. Bir idari eylem ya da işlem için belli bir sürede karar verilmesi gerekiyorsa bu takdirde de çalışmaya ara verme süresinin sona ermesi beklenmez.
-
Danıştay’ın dava daireleri ve kurulları ise adli tatil içerisinde esastan karar verememektedirler.