Vergi Usul Kanunu’nun 134’ncü maddesinde incelemede maksat, 135’nci maddesinde ise kamu görevi yapan vergi incelemesine yetkili olanlar sayılmıştır. Defterdarlık veya vergi dairesi müdürlüğü gibi yer değiştirme veya sair sebeplerle boşalan yerlere bunların yardımcıları vekalet etmektedirler. Vekalet eden yardımcıların düzenledikleri vergi inceleme raporları üzerinden tarh edilen vergi ve cezalara karşı bu yardımcıların inceleme yetkilerinin olmadığı gerekçesi ile mükellefler ile vergi idaresi arasında uyuşmazlıklar meydana gelmektedir.
VERGİ İNCELEMESİNE YETKİLİLER
Vergi İncelemesine yetkili olanlar;
-
Vergi Müfettişleri, Vergi Müfettiş Yardımcıları,
-
İlin en büyük mal memuru yani il defterdarı,
-
Vergi dairesi müdürleri,
-
Gelir İdaresi Başkanlığının merkez ve taşra teşkilatında müdür kadrolarında görevli şube müdürleri,
Olarak tespit edilmiştir.
Yazı konumuzla ilgili olmamakla birlikte; Serbest Muhasebeci Mali Müşavirlik Ve Yeminli Mali Müşavirlik Kanunu’nun 12’nci maddesinin üçüncü fıkrasında; ‘’Kanunları gereğince, kamu kurum ve kuruluşlarına verilen tasdik edilmiş mali tablolar, kamu idaresinin yetkili memurlarınca, tasdikin kapsamı ölçüsünde incelenmiş bir belge olarak kabul edilir.’’ Hükmü gereğince Yeminli Mali Müşavirlerin de inceleme yetkisi bulunmaktadır.
DEVLET MEMURLARI KANUNUNDA VEKALET
Devlet Memurları Kanunu’nun 86’ncı maddesinde ‘’memurların kanuni izin, uzaklaştırma nedenleriyle diğer kurumlardan veya in memurlar eliyle vekaleten işe aylığı verilmek suretiyle memurlar arasından atama yapılabilir.’’ Şeklinde düzenlenmiştir.