Mutluyuz, 1 yaşındayız…
‘1 yaş’ demişken, insan hayatına neye denk gelir, 1 yaşında bebekler ne yapar diye inceleyeyim dedim.
Karşıma şunlar çıktı:
Bir kaç saniye bağımsız ayakta durmak, ilk adımlarını atmak, kendi başına yemek yemeye çalışmak, dikkat süresinin artması, bildik kelimelere tepki, sözcük dağarcığının gelişmesi, basit tepkiler, sınırları zorlamak.
Yani özetle, ‘yolun başına varmak’ anlamına geliyor 1 yaş.
Bir yıl önce bugün 11 ille başladığımız maceramıza, 16 ille devam etmeye çalışıyoruz.
Bir önceki cümledeki ‘çalışıyoruz’, aslında Türk medyasının içinde bulunduğu koşulları niteliyor.
Ama bu meslek var olalı beri, şartlar çok da farklı olmamış zaten; basın tarihi incelendiğinde görmek mümkün.
Kendimize misyon olarak, memlekette ‘haber çölü’ olarak tanımlanan alanlarda haberciliğe dair imzalar atmayı belirlemiştik.
1 yaş imza atmak için çok büyük bir yaş sayılmaz elbette. Ama biz bu inançla yolumuza devam ediyoruz.
‘Haber çölü’ nedir sorusunun yanıtına gelince; bir yerleşim birimiyle ilgili az sayıda haber üretiliyorsa ya da üretilen haberler belli konularda ağırlık gösteriyor, diğer konular dışarıda bırakılıyorsa, öte yandan üretilen haberler birbirinin aynısı ise orada haber noktasında çölleşme vardır diyor iletişim bilimciler.
Yayın bölgemizdeki 16 il haber çölü ortalamasına uyuyor. Malatya ve Van, bu ortalamanın dışında kalıyor belli oranda.
Malatya bir tarafa ama Van ile ilgili haberlerin de çoğunda da güvenlik ve asayiş ön plana çıkıyor.
Van deyince; Van’da bir memurla tanışmamızda, Van’a tayininin çıktığını öğrendiğinde çok korktuğunu, çünkü televizyondan izlediği kadarıyla, ‘Van deyince aklına kan’ geldiğini, ancak gerçekte çok farklı bir manzara ile karşılaştığını söylemişti.
Bülten TV olarak, Van’da ya da herhangi bir başka Doğu Anadolu şehrinde ‘sadece kan’ gelmemesini sağlar isek akıllara, işte o zaman kendimizi bahtiyar sayacağız. İşte o zaman, misyon edindiğimiz şiara sadık kalmış olduğumuzu düşüneceğiz.
Bu arada, ‘Fizikî haritada 14 Doğu Anadolu ili var, neden 16 il?’ diye düşünenler olabilir.
Şırnak’ın bir bölümü yaşayanlarca Doğu’dan sayılır, o nedenle dışarıda bırakmak olmayacaktı. Nitekim orası da haber çölleşmesinde maalesef ön sıralarda yer alıyor.
Bayburt’a gelince; Bayburt memleketin kayda değer haber çöllerinden biri. Bunun yanı sıra, orada çok ama çok güzel bir ‘Matematik Atölyesi’ var, bence eğitim bilimcilerin burayı incelemesi gerekiyor. Kültürel olarak da Doğu’ya çok uzak değil. Zaten mesafe olarak da uzak olmadığı, ‘Matematik Atölyesi’ ile de gönül bağım olduğu için Bayburt’u dışarıda koymadık.
Gelecekte ne olur bilinmez; insanoğlu niyetini ortaya koyar, çabasını gösterir. İnanıyorsa Yaradan, inanmıyorsa karma ya da başka bir şey nasip ettiği takdirde o yolda yürür gider…
Yürüyüp gideceğimizi umuyoruz. Çünkü ayaklarımızın üstünde durmaya çalıştığımız, sınırları zorladığımız en zor 1 yaşı atlattık.
1 yılda bizi destekleyen herkese sonsuz teşekkürler…